En spejder vender hjem

12.07.2016

De fleste Y´s men har deres baggrund i det kirkelige børne- og ungdomsarbejde. Således også RLME Arne Holm-Hansen fra Auning. Han tilbragte nogle år af sin opvækst som KFUM-spejder i Store Andst ved Vejen. De gode oplevelser fra den tid bragte ham for nylig tilbage til rødderne, da gruppen kunne markere sine første 75 år. Det blev en stor oplevelse og et møde med gamle spejdervenner.

På vej mod Andst tænkte Arne Holm-Hansen flere gange: ”Hvorfor kører jeg egentlig derned – der er sikkert ikke nogen, jeg kender”. Men turen fortsatte med den holdning, at han jo bare kunne køre hjem igen, hvis ikke det var noget at være der for.

Arne kom med hos ulveungerne, fordi en kammerat var begyndt – denne spurgte Arne´s far om ikke Arne skulle med, og det blev der nikket ja til, da flere af hans brødre havde været spejder.

Den gang holdt KFUM-spejderne til i missionshuset i Andst, hvor man havde fået et lokale stillet til rådighed. I dag råder spejderne over deres eget hus ”Spirren”.

Nogle af de bedste minder Arne Holm-Hansen har fra sin spejdertid er sommerlejrene, der bragte ham vidt omkring efter tidens forhold. Specielt den første lejr i Hjerpsted ved Højer står klart i erindringen hos den tidligere spejder. Her overnattede man på loftet af spejderhuset. De fleste i soveposer, men Arne have ikke en sådan, så han måtte nøjes med et vattæppe, som hver gang der var lejr, blev syet sammen, så det lignede en sovepose. Også Houens Odde ved Kolding blev besøgt, og herfra skrev den unge spejder dagbog.

Jubilæumsfesten

Minderne svirrede i hovedet under køreturen, og vel fremme ved ”Spirren” blev han mødt af voksne og børn der var i fuld gang med spejderaktiviteter. Der blev hilst med nik. Arne fornemmede at de studsede over, hvem den fremmede mand var? Husets sal var fyldt med ting fra de 75 år, og Arne fandt blandt andet sin dagbog fra omtalte lejr på Houens Odde, og minderne vældede frem.

Det blev også til et møde med tidligere spejdere og en snak om ”de gode gamle dage”.

- Om aftenen var der så jubilæumsfest i byens forsamlingshus, og her var der blandt andet ”lejrbål” i form af en film fra et af de mange lejrbål spejderne har holdt gennem årene. Her blev der også sunget en del af de sange som jeg husker fra dengang, og som jeg ikke rigtig har sunget siden. Det var en stor oplevelse, fortæller Arne Holm-Hansen.

På et tidspunkt fik ”den gamle spejder” ordet og fik lov til at fortælle om tiden som spejder. Samtidig kunne han overrække en jubilæumsgave i form af to indbundne årgange af spejderbladet ”Væbneren”. Arnes fortælling gav anledning til flere gode snakke med gamle spejderkammerater, der hver i sær kunne bidrage med anekdoter fra en god tid.

Festaftenen blev afsluttet med en stemningsfuld andagt i Andst Kirke, og herefter kunne Arne vende snuden mod Auning en god oplevelse rigere, og med fornyet lyst til at gøre en indsats i Y´s Men´s – ikke mindst i taknemmelig for hvad spejderlivet havde givet ham, og dermed være med til at sikre at børn og unge kan få gode oplevelser i dag.