Håndværker rejsen 2016 til fire byer i Grønland.

30.08.2016

Af: Poul Henning Løwedahl

Den 19 juli begav 15 håndværkere sig ud på renoveringsarbejdet i Grønland. Fire Blå Kors huse skulle gennemgås, en større eller mindre renovering. En ny tilbygning skulle bygges i Aasiaat.

I Kastrup lufthavn mødes alle. Holdet der skulle til Paamiut (Frederikshåb) skulle med fly en halv time senere til Narssarssaq, andre skulle lande i Kangerlussuaq.

I Kangerlussuaq rejste halvdelen af holdet til Maniitsoq og resten til Aasiaat. I Paamiut skulle huset have et gavlparti udskiftet, dele af facaden og nye vinduer skulle monteres, - vinduer med termoglas. Udvendig trappe skulle fornyes og huset skulle males udvendigt.I Maniitsoq (Sukkertoppen) var det næsten det samme, - dog skulle der efterisoleres på loftet, gangbroen på loftet forbedres, og der skulle etableres et samtalerum/ kontor i bygningen. Huset blev malet udvendigt.

I Aasiaat (Egesminde) skulle der bygges et depot og kontor til den eksisterende bygning. En tilbygning på ca. 16 kvm. Vinduer i den nuværende sal skulle udskiftes ( 5 stk.) og med efter reparation endte det også med, at væggene i salen måttes malerbehandles indvendigt efter udskiftning af vinduerne. Tilbygning blev bygget med 200 mm. isolering. Nye radiatorer, ny El- installation og malet udvendigt og indvendigt.


Ilulissat (Jacobshavn) var opgaven at der skulle etableres en flugtvej ( ny dør) og i den forbindelse var det nødvendigt, at etablerer en ny terrasse, udskifte den eksisterende terrasse og udskiftning af trappen op til huset. Huset blev malet udvendigt.Vi nåede alle opgaver, til og med til stor tilfredshed for de lokale Blå Kors folk. 


Y´s Men fra alle hjørner af Danmark blev sat sammen i hold og skulle løse opgaven, - Y´s Men der ikke i forvejen kendte hinanden. Et fantastisk godt samarbejde, - godt humør (selv om det var nødvendigt at arbejde op til 12 timer i døgnet nogle steder for at følge tidsplanen) ingen uheld, og kammeratskabet blev dyrket på tværs af distriktsgrænser, - dette tyder på, at det var en god idé, at prøve denne form for fællesskab.


Budgettet blev overholdt, idet der er brugt godt 500.000,- kr. til materialer (lille usikkerhed da, der stadig ikke er modtaget alle fakturaer fra Grønland endnu + materialer til kørestolsrampen i Sisimiut, som ikke er færdig endnu.)

Rejse, overnatninger m.m. for håndværkerne (15 personer) ligger på ca. 275.000,- kr. Der er i budgettet afsat min. kr. 300.000,- til indkøb af inventar (borde og stole) og legetøj ( Playstation m.m).


Endvidere skal der anvendes midler til Blå Kors huset i Nuuk. Vi håber mellem. kr. 300.000 og 400.000,- . Dette planlægges i løbet af efteråret.Til interesserede kan jeg oplyse, at der er anvendt ca. 1800 arbejdstimer af frivillige Y´s Men, i alt til renoveringen, på de tre uger projektet varede.


Endnu engang tak til alle der var en del af dette nye Y´s Mens tiltag, tak for samarbejdet, - for positiv indstilling, - for engagement og loyalitet. Tak for behagelige mails og telefon opringninger efter vor hjemkomst. Jeg ved, vi alle har fået mange positive oplevelser med i bagagen til resten af vore liv.


Poul Henning Løwendahl.

undefined[se flere billeder]