Lille klub laver mange penge

10.05.2016

Med sine syv medlemmer er Juelsmindeegnens Y´s Men´s Club en af landets mindste, men ikke desto mindre genererer klubben hvert år op mod 200.000 kr. i støtte til lokale og nationale formål.

De mange penge stammer fra klubbens loppemarked, der afholdes den første lørdag i hver måned på en nedlagt landejendom i As lidt uden for Juelsminde. Disse loppemarkeder er velbesøgte, og trods der kun holdes åbent i to timer løber omsætningen nemt op i 21.000 kr. pr. gang.

- Folk kommer fra nær og fjern for at handle med os. Vi gør meget ud af at lave PR for vores markeder, og bruger aviser, Facebook og flere forskellige hjemmesider i området for at gøre opmærksom på vores marked, fortæller præsident Peter Green.

Udgifterne er minemale til markedet. Klubben betaler stort set ingen husleje for at låne gården. Det afregnes primært i form af praktisk hjælp til vedligeholdelsen af bygningerne og haven.

- Jeg er glad for, at Y´s Men´s klubben kan bruge min gård. Jeg overkommer ikke så meget mere, og da min mand døde for nogle år siden, var jeg bange for at bygningerne ville forfalde. Men nu de bliver brugt, sker det jo ikke, fortæller Herdis. Hun følger nøje med i, hvad der sker, og ofte sørger hun lige for lidt kage til kaffen til hjælperne ved loppemarkedet.

De mange effekter på loppemarkedet får klubben primært via genbrugspladsen i Juelsminde, hvor der bliver sat ting til side til dem.

- Vi er en fem til seks mand, der mødes hver mandag og torsdag og sorterer det, der er sat til os, og så kører vi det til gården ved hjælp af den lastbil, som vi har købt til formålet. Dieselolien til den betales af en lokal sponsor. Vi henter også effekter hos folk, der ringer til os, konstaterer Peter Green.

Fællesskab

Det kræver mange hænder at holde loppemarkedet kørende, og derfor er klubben glad for, at der rigtig mange, der giver en hånd med. Listen over hjælpere er på lige knap 25.

- Som klub kan vi ikke klare os uden dem, der melder sig som frivillige. Vi er glade for den opbakning vi får fra vores hjælpere. Vi invitere dem så til forskellige arrangementer i klubben eller lavet noget specielt for dem, som en beskeden tak for hjælpen, siger Peter Green.

Hjælperne opfordres også til at blive medlemmer af klubben, og det sker da, at en eller flere tager mod tilbuddet om, at være med. Men det er ikke noget krav at, man skal være medlem.

For hjælperne er det primært fællesskabet omkring loppemarkedet og samværet med hinanden, der trækker. En time inden hvert loppemarked spises der smørrebrød sammen, og de sidste detaljer aftales.

Ysmen.dk fik lov til at spise med en lørdag i maj, og man fornemmede hurtigt, at stemningen er i top og fællesskabet trives omkring markedet. Efter kort tid oplevede man at være taget med ind i fælleskabet, og var en del af snakken. Her vendes stort og småt, og der bliver plads til lidt godmodigt drilleri inden alle finder på plads og får fundet byttepenge, så man er klar til det store rykind, når dørene åbnes præcis klokken 13.00.

Allerede en halv time inden åbningen strømmer kunderne til, og der er trængsel foran dørene og på vejen uden for, hvor der parkeres i grøftekanten. Kort efter åbningen er de første kunder på vej den anden vej med gode sager i favnen, som er pruttet ned i en rimelig pris. Pengene falder i kontanter, men Juelsminde Y´s Men´s Club er også fulgt med udviklingen, så der kan betales med MobilPay.