Man skal ikke skue det grå guld på hårene

12.05.2017

Af: Svend Løbner

Jeg blev overrasket, da jeg holdt foredrag for en stilfærdig forsamling af ældre i Y’s Men på Sjælland. Bevægelsen uddeler over 15 millioner kroner til velgørende formål – om året!

Man skal ikke skue hunden på hårene. Det kendte ordspil passer godt på min oplevelse forleden, da jeg skulle holde foredrag for 40 mænd og kvinder, der alle var medlemmer af   Y´s Men`s klubber i sektion øst, som afholdte det årlige fælles inspirations møde i Slagelse Y`s Men`s klub.

Ordspillet kunne nemt omskrives til: Man skal ikke skue det grå guld på hårene. For det var en gråhåret forsamling, hvor de fleste efter min vurdering var et godt stykke over 60. Og stilfærdige var de også, da vi indtog et fælles måltid inden foredraget. Hyggeligt og rigtig kammeratligt, præcis som det står flere gange u Y’s Mens visionspapirer.

Y’s Men er en bevægelse af seniorer fra KFUM og KFUK, som viderefører ungdomsarbejdet ved at støtte det økonomisk og praktisk. Bevægelsen startede i USA og har bredt sig til hele verden og dermed også Danmark, hvor der er hele 140 klubber spredt over hele landet.

Og nu skulle man tro, Y’s Men kun gik op i hygge og gode middage, men nej. Efter mit foredrag om at gøre klubben til et team, blev jeg helt til skamme, da jeg i den efterfølgende debat blev klar over, at de kære mennesker så sandelig arbejder som team. Der er styr på ledelsen, opgaverne fordeles efter evne og resultaterne spredes og deles med glæde.

Som da en klub bød sig til, da de lokale spejdere ikke kunne overkomme at holde et loppemarked i forbindelse med et stævne. Klubben gav gratis arbejdskraft og hele overskuddet på 20.000 kroner til spejderne.

Eller når en klub hvert år samler store beløb ind til en hjælpeorganisation, der hvert år hjælper hundredtusinder af mennesker i otte lande i Mellemøsten og Asien.

Eller når alle klubberne i Danmark går sammen om et projekt og giver arbejdskraft og penge til gavn for børn og unge. Som da man byggede en skole for hundredvis af børn i det krigshærgede Senegal. Eller da man sidste år donerede 1,7 millioner kroner til et børnehjem på Grønland og selv sendte en gruppe stærke gråhårede mænd derop for at bygge børnehjemmet.

Y’s Men Danmark indsamler årligt over 15 millioner kroner til velgørende arbejde i Danmark og i udlandet. De fleste af pengene går til velgørende formål i det lokalområde, hvor klubben har til huse. Her gives typisk ret store beløb til omkring 10 forskellige projekter hvert år.

Så hatten af for Y’s Men klubberne! Man skal så sandelig ikke skue det grå guld på hårene. Alder er ingen hindring, tvært imod. Klubmedlemmerne har både erfaring, energi og en god portion idéer til at skaffe penge: Loppemarkeder, sponsorcykelløb og meget mere.

Det er da teamwork, der vil noget!