"Præsten og Kætteren" Sogneaften

14.10.2016

Af: Poul E. Petersen

Præsten og Kætteren er således et utraditionelt, karikeret, tankevækkende og debat-skabende dobbeltforedrag om den etablerede folkekirke og "folkereligiøsiteten".

Nibe Y’s Men Klub og menighedsrådet Nibe-Vokslev Pastorat, - havde på deres årlige sogneaf-tensmøde, inviteret Iben Krogsdal og Morten Skovsted til at holde foredrag.Det blev et debatskabende og øjenåbnende dobbeltforedrag om livets store spørgsmål. De re-præsenterer, hver deres livsanskuelse/samfundsbillede, - og giver på den måde tilhørerne chancen for at overveje, - hvor de selv står.
Foredraget var nok ikke det, som mange opfatter som et foredrag, men nærmere en dialog mellem to kombattanter. Det kunne minde om et skuespil, og var meget underholdende, og trods emnets alvor, - også gav de fremmødte noget at tænke over.

Iben Krogsdal og Morten Skovsted begge fra Aarhus, giver på denne måde tilhørerne indsigt i hvordan de opfatter kirkens traditioner, og det moderne samfundssyn på kirken og kristen-dommen, - ud fra deres erfaringer som præst og religionsforsker.


Begge foredragsholder har en god ballast, - og med deres erfaring er de interessante at høre på.
(Iben Krogsdal er skønlitterær forfatter og salmedigter, og er bl.a. repræsenteret i en række sang- og salmebøger. Hun debuterede som salmedigter i 2010 med salmesamlingen ”Vi som er søgende”, og har senere udgivet salmesamlingen ”Fuldmagt”, novellesamlingen ”Terapi og dyr i baghaven” og samledigtene ”Vild opstandelse”.
Iben har en ph.d. i religionsvidenskab fra Aarhus Universitet).
(Morten Skovsted, sognepræst i Hjortshøj-Egå, hvor han har været siden 1996. Gennem årene har han eksperimenteret med forskellige gudstjenesteformer og kirkelig formidling. Han har derudover optrådt jævnligt i medierne, - både som præst, - debattør og (nu forhen-værende politiker).


Med en hvis humor og spændende argumenter; - en hurtig replik og grundig indsigt, - førte Morten Skovsted som ” præsten”, - og Iben Krogsdal som ”kætteren", - de fremmødte ind i en lang række væsentlige emner, og overvejelser om kristendom og kirke i forhold til de tanker der rører sig i os, - og i tiden.


En aften der på alle måder, blev én munter og særdeles tankevækkende oplevelse, - der med sit indhold og utraditionelle form, blev en øjenåbner. Morten og Ibens duel-foredrag kom omkring mange af de spørgsmål som moderne mennesker stiller til Folkekirken,- kristendommen samt folkereligiøsiteten.


Det underholdende foredrag, hvor Morten krydser verbale klinger med sin kone Iben der som religionshistoriker, – har en stor viden om den etablerede Folkekirkes vilkår i en moderne ver-den. Man bliver unægtelig klogere, og får sat gang i sine egne refleksioner.


Et foredrag af den kaliber fik også tilhørerne til selv at komme på banen med mange spørgsmål, som hurtig gled over i debatform. En aften der vil blive snakket meget om efterfølgende.