SMS SKOLERNE I BANGLADESH: Y’s Men deltog i storstilet skoleåbning

17.01.2019

Af: Ole Blume

-Hvor er det ærgerligt, at der er så langt fra Danmark til SMS-skolerne i Bangladesh. Det her burde mange flere opleve!

Sådan lød fra en af de 11 danske Y’s Men og menetter, der deltog i åbningen af den nye skole i Bangladesh, som Region Danmark har haft som en af sine regionsprojekter i sidste klubår.
Søndag den 13. januar kunne den danske gruppe sammen med skoleelever, forældre og venner af skoleprojektet se, hvad man i Bangladesh kan får for 700.000 danske kroner.

Det blev nemlig en folkefest denne søndag, og smilene var mange og øjnene lyste ligeledes af taknemmelighed.

Da den danske gruppe ankom med blandt andet sidste års regionsleder Kristen Grysbæk i gruppen, blev alle danske modtaget med blomsterhilsener. Der var også et kort besøg i den gamle skolegård, så gruppen kunne danne sig et indtryk af, hvordan forholdene var tidlige med nedslidte bygninger uden spor luksus.

Det var derfor også en stolt og beæret Kristen Grysbæk, der sammen med byens borgmester klippede den røde snor over og erklærede skolen for officielt åben.

OG SÅ BEGYNDTE FOLKEFESTEN FOR ALVOR
Traditionen tro var der mange (og lange) talere, og i talerrækken indgik også en hilsen fra Kristen Grysbæk, der glædede sig over at kunne se resultatet af de indsamlede midler.

Og der er endda en tillægsbevilling på 330.000,- kr. der fordeles ud fra en ansøgning fra SMS og imødekommet af Y’s Men’s Region Danmark til følgende:

Bygningen af skolen i Pirganj: 100.000 kr. Lærerkurser: 60.000 kr. Undervisningsmaterialer: 25.000 kr. Uddannelse af forældre: 25.000 kr.  Køb af byggegrund i Birganj: 120.000 kr. – disse penge er dog ikke frigivet, da der endnu ikke er klarhed over mulighed for køb.

Og der er endda en pulje, der ikke er brugt endnu, men disse 210.000 kroner vil blive brugt til jordopkøb ved en af de to andre SMS Skoler og til opførelse af en legeplads ved skolen. Til sidst havde Grysbæk en pose fodbolde med til skolen, og han appellerede til, at legen godt kunne gå hånd i hånd med undervisningen. 

Filip Engsig-Karup, der har været lærer og missionær i Bangladesh 1982-1995 og initiativtager til hele skoleideen samt ansøger til regionsprojektet var rejseleder for de danske Y’s Men. Han fik også i sin tale sagt tak for den store donation, der for alvor løfter SMS Skolerne til en beundringsværdig skole med lokaler og god undervisning. I Bangladesh er engelsk det vigtigste sprog på universitet. Derfor foregår undervisningen så vidt muligt på engelsk på SMS Skolerne  - med undtagelse af modersmålsundervisning - for netop at give provinsbørnene mulighed for at blive fortrolig med sproget og dermed få mulighed for at tage en videregående uddannelse.

Efter talerne blev der traditionen tro sunget, spillet og danset på scenen, hvorefter der var fællesspisning og hygge med ”tusindvis” af selfies og fotos mellem børn, unge og voksne, der har fået en ny skole, men også et slags kulturcenter for byen og området.

Ingen kan efterfølgende være i tvivl om, hvem der står bag byggeriet af den nye skole, for i facademuren ved indgangstrappen er netop støbt i al taknemmelighed, at det er danske Y’s Men, der har sendt midler til bygningen af denne skole.

FAKTA

HISTORIEN:

18. februar 2005 grundlægges skoleprojektet SMS Bangladesh af to privatpersoner og samarbejdspartnere gennem flere år:

2005: Den første skole oprettes i Birganj

2006: En ny skole åbnes i Pirganj

2007: Den tredje skole åbnes i Patnitala

-Hvor er det ærgerligt, at der er så langt fra Danmark til SMS-skolerne i Bangladesh. Det her burde mange flere have opleve!

FUNDAMENTET:

Skolerne bygger på en bangladeshiske kulturarv og grundlæggende kristne værdier såsom ligeværd og respekt for medmennesker.
Skolerne optager elever fra alle religiøse retninger: islam, hinduisme og kristendom, og er på den måde med til at fremme venskab og dialog blandt elever og forældre.

VISION:

Det er et stort ønske for lærere og ledelse på skolerne at give det nordvestlige Bangladesh et løft ud af fattigdommen ved at satse på at børn også i denne del af landet bliver veluddannede og kan blande sig i samfundsdebatten og derved trække hele området med sig ud af fattigdom.

Strategi for udviklingen fra 2015-20.
Det overordnede mål i strategien er at gøre de 3 skoler mere selvbærende økonomisk, således at organisationen SMS kan bruge flere kræfter (og midler) på de sociale programmer – syerskeprojektet GIRLS, handicapprojektet DREAM og sundhedsprojektet SAFE. Mere konkret er målet, at skolerne i Birganj, Pirganj og Patnitola i 2020 skal have øget deres egenfinansiering fra de nuværende 40% til 70%.

Læs mere på SMSBangladesh.dk