TRYG BOLIG I BULGARIEN!

af konsulent Villy Mølgaard

 

”Star of Hope” (Håbets Stjerne) blev stiftet I Bulgariens hovedstad Sofia i 1999. Organisation forsøger, som navnet siger at give håb til mennesker. De hjælper f.eks. forældreløse børn, der fylder 18 år og pludselig skal stå på egne ben. Børnene er havnet på et børnehjem, enten fordi forældrene er døde, eller fordi forældrene af en eller anden grund har forladt deres børn. Mange af disse børn kan ikke leve op til som 18-årige pludselig at være selvstændige mennesker, som skal klare sig selv i et ikke mindst for dem kompliceret samfund.

Håbets Stjerne er en NGO–organisation (Non Governmental Organisation). Dvs. en organisation, som ikke støttes af det offentlige. Det særlige arbejde for unge forældreløse begyndte i 2004, og de første ti år indtil 2014 hjalp Håbets stjerne 28 forældreløse piger og 15 forældreløse drenge. På grund af pengemangel har man desværre måttet lukke de sikre boliger for drenge, selv om behovet stadigt er stort. Der er brugt forskellige navne for disse boliger. De kaldes ”Half Houses”, som vi kan oversætte til ”halvt som et hjem”. I en lejlighed på 10. sal kan der bo op til fire piger ad gangen. De bor to og to med fælles køkken og andre faciliteter. To sociale medarbejdere hjælper og vejleder de unge til at kunne alt det, som et samfund kræver. Lave mad, købe tøj, tjene penge, uddanne sig osv. De unge kan bo der i op til to år.

Man har også kaldt lejligheden for ”Safe House”, en sikker bolig, et sted, hvor de unge kan føle sig trygge. Her kan teenagerne opleve, at der er nogen, der tager sig af dem ikke kun materielt men også åndeligt og viser dem omsorg, så de forældreløse unge kan opbygge tillid og tro på andre mennesker og deres egen fremtid. For at komme til lejligheden skal der benyttes en elevator, og for at komme ind i elevatoren skal man benytte en chip. Udenforstående kan således ikke true og genere de unge i lejligheden.

For ret nylig har Håbets Stjerne arvet to etager i et forfaldent hus, og der arbejdes nu for at få papir på hele bygningen. Drømmen er at få denne bygning sat i stand, så den kan bruges som sikker bolig til mange forældreløse børn. Hvis man går ind på www.starofhopebulgaria.org kan man hente oplysninger om alt det organisationen allerede har gjort og gør, og man kan også blive lidt orienteret om tanker for fremtiden.

Den nyeste Y´s Men´s Club i Bulgarien, Sophia East, der blev chartret i 2017, har allerede på forskellig vis hjulpet Håbets Stjerne. Klubbens leder (præsident) Ivan Pavlov er da også blevet medlem af bestyrelsen for HåbetsStjerne. Og efter 1. juli og et år frem er et af Y´Men- bevægelsen i Danmarks projekter via Sophia East at støtte ”Sikker bolig”- projektet i Sofia. Dette danske projekt har fået det lidt kunstige navn ”Intrust”, der kan oversættes til ”At have tillid til”. De forældreløse børn skal oplæres til at have tillid til både ”Gud og mennesker”.

Sammen med den kommende danske Y´s Men regionsleder 2019-20, Bjarne Hyldgård, landekonsulent Kjeld Kjær Madsen og Ivan Pavlov, var det en stor oplevelse at besøge ”Sikker bolig” og det arvede, forfaldne hus.

Tilbage til nyhedslisten