Vi flyver ikke så meget i Madagaskar, som vi plejer.

Overalt i verden er situationen med Covid19 blevet alvorlig. Her er det i Papua Ny Guinea, en pilot underviser de lokale i at tage deres forholdsregler.

For de danske udsendte Charlotte og Kenneth Pedersen blev slutningen af marts helt anderledes, end de havde regnet med. Kenneth Pedersen er pilot for MAF i Madagaskar, men da Madagaskar lukkede ned og Danmark kaldte hjem, skulle der tages nogle hurtige beslutninger.
Charlotte sætter nogle ord på den forvirrende situation:

”Grænserne lukkede i DK. Kom hjem, stod der alle vegne.
Og det blev til en del skriverier med venner og familie. Hvad er lige det rigtige at gøre? Giver det virkelig mening at ”flygte” fra en almindelig hverdag på Madagaskar direkte ind i en alvorlig situation og isolation i Danmark? Tanker og overvejelser gik i øst og vest. Kollegaer fra andre organisationer blev sendt hjem. Sikkerhedssituationen blev vurderet dag for dag, time for time. Allerede inden Madagaskar selv anerkendte at der var bekræftede tilfælde på Madagaskar begyndte planlægningen og katastrofehåndteringen for alvor at gå i gang. Vi havde planer liggende for både cycloner, jordskælv og borgerkrig med mere – men pandemi, den havde vi måske ikke lige set komme... som for så mange andre – måske os alle sammen, så var dette en ny situation af forholde sig til.”

”Vi fortsatte planlægningen – hvad nu hvis... og forberedte os på det værste.

Lige pludselig ringede telefonen. Der var en franskmand i røret – og Kenneth sendte hurtig telefonen videre til mig. Oui? Øh, hvad? Kunne du lige gentage det hele en gang mere? Det var Air France der ringede, blot lige for at høre, om vi ville have nogle billetter, hvis det lykkedes dem af få sat to ekstra fly ind? Den dag var noget af en rutsjebanetur. Skal, skal ikke? Mit i uroen fandt vi en eller anden ro i, at hvis vi fik tilbudt billetter, så rejste vi. Dagen efter ringede telefonen igen... Kan I rejse i aften? Ellers er søndag aften absolut sidste mulighed for at rejse ud. Air France fik lov til at sende to fly tomme fra Paris – til Tana for at flyve folk ud, bort, væk fra det hele, hjem eller hvad man nu lige skal kalde det. Vi kom med sidste fly ud – og vi følte os meget priviligerede da vi gik forbi køen af mennesker, der ventede i lufthavnen for at se om der var en ekstra billet tilbage til dem.”

Som verdensomspændende organisation står vi i MAF i en svær situation for tiden.

Vi kan ikke trække alle vores piloter hjem, for i mange af de lande, vi arbejder i, er vi en livline. Uden os, er der ingen vej til hospitalet, ingen medicin og ingen hurtig handlingsplan, når epidemien rammer.

Men vi flyver ikke så meget, som vi plejer. Kun de allermest nødvendige flyvninger foretages og med mange sikkerhedsforanstaltninger.

Vi har brug for jeres støtte for at opretholde vores livreddende arbejde i en kaotisk verden.
https://www.collectpay.dk/YMD/gave

Tilbage til nyhedslisten