BDM bygger ny skole med hjælp fra Y's Men

Et skoleprojekt i en stor flygtningelejr udenfor byen Goma i DR Congo er ét af Y´s Men´s regionsprojekter i 2019-2020. Målet er at indsamle 300.000 kroner til byggeriet, som Brødremenighedens Danske Mission (BDM) står bag.

En skole i en flygtningelejr. Det er initiativet, som BDM står bag, og som ventes at gøre en mærkbar forskel for op mod 300 børn i DR Congo på grænsen til Rwanda og Uganda. Der har børnene, sammen med deres familier, søgt tilflugt for borgerkrigen i det uroplagede land. Der bor de nu permanent i nedslidte telte og blikskure uden udsigt til at kunne vende tilbage.

Håb og nye muligheder

Der skal uddannelse til for at give børn en fremtid. I DR Congo har den væbnede konflikt berøvet 3,4 millioner børn deres skolegang. Derfor vil BDM opføre en ny skole i flygtningelejren, så børnene og deres familier gives håb om en lysere fremtid, og får en skolegang, hvor de kan lære og udfolde sig.

Kummerlige forhold

Området huser op mod 25.000 flygtninge på grænsen til Rwanda og Uganda.

 

Flygtningene har derfor ikke har adgang til hverken medicinsk behandling eller uddannelse.

Elmo Knudsen har besøgt lejren ad flere omgange

Han beskriver forholdene som kummerlige:  ”Vi befinder os i en flygtningelejr ca. 10 km vest for Goma i provinsen Kivu Nord, DR-Congo. Mange congolesere fra grænseområderne til Rwanda og Uganda har søgt tilflugt her i frygt for de guerillatropper, som stadig efter borgerkrigen hærger i de utilgængelige områder. Pga. de omskiftelige politiske forhold har det været vanskeligt for hjælpeorganisationer at færdes i området.

Hjælp til de allersvageste

Målet med skolebyggeriet er at hjælpe de svageste og mest udsatte grupper, fortæller Knud Elmo Knudsen.  ”En særligt udsat gruppe er et par tusinde pygmæer, som traditionelt står uden for de rettigheder som andre har. Det er denne gruppe, vi har mest fokus på og gerne vil hjælpe frem, så de opnår en ligestilling med andre”, siger han.

BDMs plan er i høj grad at involvere de mange flygtninge i byggeriet, både i den praktiske forberedelse, materialevalg og i selve byggeriet. Det skal foregå i samarbejde med den lokale Brødrekirke, som er på stedet. Knud Elmo Knudsen forventer, at byggeriet begynder i efteråret 2019, hvor han efter planen selv rejser til lejren for at sikre projektet en god start.