Nedtælling til Madagaskar

Siden februar har den gamle danske DSB-færge, der nu sejler under navnet Africa Mercy, været på værft i Durban, Sydafrika, til gennemgribende modernisering. Et projekt, som Y’s Men i år samler ind til, og som heldigvis forløbet planmæssigt. I juni/juli var skibet i tørdok for at få en tiltrængt omgang maling. I begyndelsen af august blev spisesalen og kabyssen moderniseret, og den 20. august kunne man endelig servere mad igen til vores frivillige og ansatte. I september blev der trukket nye kabler i skibet, mens oktober og november er sat af til at få installeret alt det nye hospitalsudstyr. Planen er, at hele moderniseringen vil være afsluttet i februar 2024, hvorefter Africa Mercy tager på feltmission til Madagaskar.

I løbet af de 10 måneder, skibet vil ligge ved kaj i Madagaskars største havn i Toamasina, vil Mercy Ships i samarbejde med sundhedsministeriet udføre over 1.150 specialiserede operationer uden omkostninger for hverken landet eller patienterne samt tilbyde målrettet uddannelse til sundhedsprofessionelle.

En målrettet plan for at løfte sundhedssystemet
For at styrke partnerskabet har Mercy Ships allerede indledt en femårig samarbejdsplan med Madagaskars regering og sundhedsledelse. Planen inkluderer en omhyggelig tilpasning til landets nuværende strategiske sundhedsplan for at sikre, at alle planlagte programmer bedst muligt gavner befolkningen i Madagaskar.
Dr. Lethicia Lydia Yasmine, generalsekretær for Sundhedsministeriet i Madagaskar, forklarer om situationen i landet: “Madagaskar har brug for kirurgisk støtte både fra lokale og internationale partnere, især i de mest sårbare områder. Med 28 nye distriktshospitaler, der hver har behov for ansættelse af mindst to kirurger, ser vi frem til samarbejdet med Mercy Ships, der vil hjælpe os med at styrke vores kirurgiske kapacitet – et samarbejde, vi er dybt taknemmelige for.”

Initiativet sigter mod at sikre lige adgang til behandling, ikke kun for indbyggerne i Toamasina, men for alle landets indbyggere. Mercy Ships forpligter sig til at dække rejseudgifterne for alle som skal have behandling både til og fra Africa Mercy, hvilket sikrer, at selv mennesker i fjerne områder kan få hjælp.

Fjerde besøg i landet

De livsændrende operationer, som Mercy Ships udfører, omfatter fjernelse af tumorer, korrektion af læbe- og ganespalter, grå stær-operationer, ortopædisk og rekonstruktiv plastikkirurgi samt tandpleje. Patienter med disse specifikke behov opfordres til at deltage i screeningdage, så de kan blive godkendt til operation og få fastsat en dato for indgrebet. Udvælgelsesteams vurderer og registrerer patienter på flere steder inden skibets ankomst.
Skibets sundhedsprogram omfatter desuden postoperative konsultationer og psykosocial støtte, der har til formål at hjælpe patienterne med at reintegrere sig i samfundet.
Ud over at levere kirurgiske operationer og pleje vil Mercy Ships samarbejde med nationale og internationale partnere for at tilbyde uddannelse og træning inden for kirurgi, sygepleje, biomedicin, steril behandling og anæstesi. Det femårige partnerskab, der inkluderer opfølgning i årene efter, at hospitalsskibet har forladt Madagaskar, fokuserer på at styrke sundhedssystemet inden for kirurgisk pleje ved at uddanne og træne madagaskiske sundhedsprofessionelle, der vil kunne hjælpe nationen i mange år frem.
Denne felttjeneste markerer det fjerde besøg fra Mercy Ships i Madagaskar siden 1996. Under det seneste besøg i 2015 udførte Mercy Ships’ frivillige medicinske teams 1.600 større kirurgiske indgreb, 29.000 tandoperationer og uddannede og trænede sideløbende flere end 1.500 sundhedsprofessionelle.

Download artiklen...