MAF redder liv med iltmaskiner til hospital i Sydsudan

Af: MAF Danmark, Sankt Pauls Gade 11A | DK-8000 Aarhus C

Mange babyer kommer ind på hospitalet i Tonj med bronkitis og lungebetændelse. Men de kommer sig i løbet af få dage takket være fire iltkoncentratorer, fløjet ind af MAF.

To små, skrøbelige babyer i kuvøse er forbundet til en iltkoncentrator på et hospital i Tonj. MAF har fløjet i alt fire iltkoncentratorer til IDAT-hospitalet i det centrale Sydsudan. Støtte fra bl.a. Y’s Men er med til at muliggøre en sådan indsats.

De fire maskiner trækker ilt ud af luften, så patienter med vejrtrækningsproblemer kan få koncentreret ilttilførsel. Ilten kan overføres til iltflasker, som tilsluttes kuvøser og redder små børns liv.

- Efter en måned, hvor mange børn fik lungebetændelse, blev hospitalet fuldt belagt med børn, der havde vejrtrækningsproblemer. Nogle af de mindste børn kommer ind med bronkitis, en virusinfektion i lungerne, som giver betændelse og sænker iltindholdet i blodet, forklarer sygeplejerske Rebekha Soper.

MAF vil vende udviklingen

Det er her, de fire iltkoncentratorer, som MAF har skaffet til veje, gør virkelig gavn. Børnene kommer sig i løbet af nogle få dage, forklarer sygeplejersken og fortæller, at hospitalet også sørger for at babyerne og de andre indlagte børn får god næring.

Sydsudan er et af de lande i verden, der har de største sundhedsudfordringer. Omkring hvert tiende barn vil ikke opleve sin 5-års fødselsdag. Malaria, diarré og lungebetændelse udgør omkring 77 procent af de samlede diagnoser af børn under fem år. Andre årsager til sygdom og dødsfald er mødredødelighed, akut underernæring, tuberkulose og HIV/AIDS.

Den kurve vil MAF vende sammen med partnerorganisationerne i det hårdt ramte land.

Flyver medicin og kosttilskud

I udviklingslande er iltforsyning og iltflasker en mangelvare. Derfor er iltkoncentratorer guld værd, fortæller MAF’s vedligeholdelseschef James Tinkers:

- Den luft, vi indånder, består mest af ilt og kvælstof, forklarer James. - Iltkoncentratoren har et specielt filter i sig, der fjerner kvælstoffet fra luften, så det, der passerer igennem til masken, som patienten bærer, netop er højkoncentreret ilt.

Og det har de to små babyer og alle de andre børn på hospitalet nu glæde af. Foruden de fire iltkoncentratorer flyver MAF også jævnligt med medicin, lægeudstyr og kosttilskud til underernærede børn til IDAT-hospitalet i Tonj.

Alt sammen muliggjort ved donorer som Ys Men Region Danmark, som støtter MAF’s sundhedsflyvninger i Sydsudan.

Tilbage til nyhedslisten