Eksplosiv medlemsfremgang

Af: Tekstog photo Bjarne Hyldgård/ red. Pep

Et drømmescenarie udspiller sig lige nu i Moldova for Y´s Men´s bevægelsen.

For ganske få år siden var der 1 klub i landet i hovedstaden Chisinau. Nu er der 7 klubber og flere er på vej.

CEE udvalget har gennem mange år støttet udviklingen af nye klubber i central-øst Europa.

Indsamlinger, kurser, rejser, fællesmøder, deltagelse i regionsrådsmøder m.v. har været nogle af midlerne, der har været anvendt. Der, hvor det har gået bedst, er ofte der, hvor man har fået fat i lokale ildsjæle.
 

1 million flygtninge fra Ukraine
Moldova er Europas fattigste land, men på vej frem. De har lidt under en opdeling af landet, så der er dannet en slags stat – Transnistrien – øst for den flod, der har givet området sit navn. I dette område bor den overvejende russiskvenlige befolkning, mens befolkningen i det øvrige Moldova retter blikket mod vest, mod EU på sigt. Befolkningen taler rumænsk og er stærkt knyttet til dette EU land.

Vita – min kone -og jeg har for nylig været på et helt privat besøg i landet. DG Serghei Stoler var dog blevet informeret om os, så vi fik gennem ham og hans familie et virkeligt godt indblik i Y´s Men´s bevægelsen i landet samt i de udfordringer, de står over for. Der har været tæt på 1 million flygtninge fra Ukraine gennem landet og der er over 100.000 der stadigvæk opholder sig der. Y´s Men i landet har været aktive i hjælpearbejdet med dem på mange måder.

Nyt kursus og uddannelsescenter
Vi besøgte bl.a. deres nye kursus og uddannelsescenter, som de sammen med KFUM i landet er ved at bygge. Det ligger centralt i landet i smukke landlige omgivelser nær en flod og fredede klostre og landskaber. Selv om centret kun er under opbygning
har man her huset ca. 40 flygtninge gennem flere måneder. Det er dette center, vi fra Danmark har støttet gennem regions projekter og hvor enkelte klubber også har bidraget. Reelt er det kun sidebygningerne, der er etableret, hovedbygningen mangler stadigvæk, men tegningerne/planerne er for længst lavet – men midlerne mangler endnu. Næste delprojekt er bygning af en spisesal. Man bygger i den lokale traditionelle byggestil med sten fra lokale stenbrud.

Download artiklen..

Tilbage til nyhedslisten